Hoppa till innehåll

Såhär spelar du Skip-bo

skip-bo

Det finns få saker som går upp mot att samla familjen eller vännerna runt ett parti kort. Att spela kortspel är ett fantastiskt sätt att spendera en kväll i sommarstugan eller spendera några timmar en söndagseftermiddag. Men för den som har spelat en hel del Uno kan det vara roligt att hitta någonting annat roligt att testa på.

Det är här Skip-bo kommer in i bilden. Den som tycker om Uno kommer garanterat att kunna få ut många timmars underhållning av att spela Skip-bo. Även om man får samma känsla när man spelar Uno och Skip-bo så skiljer sig reglerna från varandra rätt drastiskt. Om du istället vill lära dig mer om Uno och hur det fungerar så finns det en bra resurs på länken som följer: http://svenskacasinosajterna.se/kortspelet-uno/

Vad är målet med Skip-bo?

Skip-bo är ett spel som spelas med 2–6 spelare. Målet med spelet är att vara den första som spelar ut alla kort från sin hög genom att spela ut kort i nummerordning från 1–12. Spelet är inte riktigt lika fartfyllt som Uno, men bjuder in till en hel del mer strategiskt tänkande. Till skillnad från Uno så finns det inte heller olika varianter utan det är originalversionen som gäller.

Precis som Uno så behövs det dock att du köper en kortlek med Skip-bo kort innan du kan sätta igång med att spela. Detta går enkelt att hitta online eller i välsorterade spelbutiker och bokaffärer.

Innan spelet börjar

Det första man behöver göra är att välja vem som ska vara dealer. Detta spelar inte särskilt stor roll och flyttas sedan runt medsols efter varje runda. Man kan sedan gå vidare till att börja dela ut kort.

När man spelar med 2 – 4 spelare så delar dealern ut 30 kort till vardera spelare. Om man istället är 5 eller 6 spelare så får varje spelare 20 kort. Dessa kort ska delas ut så att ingen kan se framsidan på korten. Dessa placeras sedan i en hög framför varje spelare. Detta blir sedan varje spelares spelhög. Resterande kort placeras i mitten av bordet. Även dessa kort har framsidan nedåt och bildar då draghögen.

Det finns även Skip-bo kort. Dessa kort är jokrar och kan användas till vilket ändamål som spelaren vill.

Gör er redo för Skip-bo spelet

Under spelets gång så kommer varje spelare att placera ut 4 slänghögar framför deras spelhög. Det är här som man sedan kommer att placera ut sina kort. Under spelet gång kommer också fyra skräphögar att placeras i mitten av bordet. Där finns det i början av spelet inga kort.

Bygghögarna

Under spelets gång kan upp till fyra bygghögar startas. Bara en etta eller ett Skip-bo kort kan starta en bygghög. Högen byggs sedan på från 1 – 12 i numerisk ordning. Om man kommer upp i 12 så tas den högen bort och man får börja bygga en ny hög.

Slänghögar

Det finns även slänghögar som man kan använda sig av under spelets gång. Dessa får man placera hur många kort som helst i, men man får bara spela det kortet som är högst upp. 

Spelets gång

Spelet börjar genom att den som sitter till vänster om dealern börjar med att dra 5 kort från draghögen i mitten. Man kan sedan börja bygga på sina högar. Om man spelar ut alla 5 kort så får man fortsätta. Rundan avslutas sedan när man inte kan göra något fler spel eller väljer att avsluta sin runda genom att lägga ett kort i slänghögen. Spelet är slut när någon har placerat ut alla sina kort på spelplanen.