Hoppa till innehåll

Uno strategier

bakgrundshuvud
Hvordan spille kasino-kortspill: en kort guide

Även om UNO främst är ett sällskapsspel så finns det faktiskt olika strategier som kan göra det enklare att vinna. Det gäller att ha koll på dina motståndare och försöka komma ihåg vilka kort som redan har spelats. Om du gör det kan du vinna mer regelbundet. Här går vi igenom några enkla men effektiva UNO strategier som är perfekta för alla spelkvällar.

Håll koll på dina motståndare

En viktig del av UNO är att inte bara fokusera på dina egna kort utan även på dina motståndare. Som du kanske redan vet är målet med UNO att du ska förlora alla dina kort innan någon annan gör det. Du ska även få dina motståndare att behöva plocka upp nya kort. Därför är det bra att räkna hur många kort dina motståndare sitter med på hand. 

Kolla också vilka kort som spelas. Om det sitter en motståndare med få kort är det smart att spela ut ett kort där denne får plocka. Sedan kan du även spela “byta-håll” kortet som gör att denne motståndare får plocka tre nya kort igen. 

Det kan också hända att en motståndare sitter med många kort av samma färg. Då är det viktigt att byta färg så snart som möjligt. Annars kommer denne motståndare kunna spela ut flera av sina kort på kort tid.

Spara några av de viktigaste korten

Det finns några kort som är väldigt eftertraktade att få. Dessa är +2 och +4 korten. Om du inte känner till UNO är det alltså korten där din motståndare måste ta ett visst antal kort i högen. Skulle du spela ut dessa väldigt tidigt har du alltså inget att komma med i slutet av spelet. En av många UNO strategier är att alltid spara dessa kort tills din motståndare bara har två kort på hand. Då är det verkligen läge att göra något drastiskt.

Avanserte strategier for UNO: Psykologiske taktikker og spillstrategier

UNO strategier om att byta färg

De flesta spelare försöker lägga samma färg så länge som möjligt men det kan faktiskt löna sig att byta färg lite oftare. Det beror på att sannolikheten säger att du vill få ungefär lika många kort av varje färg. Då räknar man även med de kort som du kommer få ta upp i plockhögen under spelets gång. 

Om du byter färg ofta kommer du i princip alltid ha ett kort att lägga. Det kommer då att resultera i att du inte behöver plocka upp nya kort lika ofta. En annan fördel är att det kommer att göra dina motståndare förvirrade. Det blir svårare att läsa av vilka kort du sitter med på hand. 

Det finns två sätt du kan byta färg. Antingen så lägger du kortet där du byter färg eller så lägger du ett kort i samma val som på bordet fast i en annan färg.

Slösa inte på dina specialkort

Specialkorten är ofta det som gör att spelare vinner eller inte. Du vill varken lägga ut dem för tidigt eller för sent. Det bästa är att hålla koll på hur många kort din motståndare sitter med och sedan göra upp en plan. Om de korten kan hjälpa dig själv att gå ut är det också en bra idé att spela dem. 

 

Det är inte heller bra att samla på sig för många specialkort. Då kanske du inte hinner använda alla innan en motståndare är nere på två kort. Du behöver inte heller spela dina specialkort om du inte vill. Ibland är det faktiskt bättre att ta upp nya kort från plockhögen istället för att spela ut ett sådant kort. Därför är det väldigt viktigt att läsa av den unika spelsituationen.

Kan man samarbeta med andra?

UNO är ju ett individuellt spel men ibland kan man bli tvungen att samarbeta med andra spelare. Om en motståndare bara sitter med ett kort på hand så kan du och de andra motståndarna undvika att spela dennes färg. Kom ihåg att man inte får gå ut med ett specialkort utan de måste spelas upp tidigare.

Undvik att en spelare går ut

En av alla viktiga UNO strategier är att förhindra att en spelare går ut. Då kommer du ha förlorat spelet. När en  motståndare bara har ett kort på hand har denne chansen att vinna omgången. Du kan försöka lista ut vilka kort din motståndare har på hand och sedan spela en annan färg. 

Du kan även försöka spela ett specialkort. Några av de mest användbara i detta läget är ett kort där motståndaren måste stå över en omgång eller plocka upp nya kort i plockhögen. Det är också viktigt att kolla att motståndaren verkligen säger UNO när de lägger ner sitt näst sista kort. Om de glömmer bort att göra det och du påpekar det måste motståndaren ta upp 3 nya kort.

Vanliga frågor och svar om UNO strategier

Det är ett individuellt spel men ibland kan man samarbeta för att en motståndare ska få plocka upp nya kort.

Det är upp till dig men det är bäst att inte spela dem alldeles för tidigt i spelomgången.

Ja, de ligger alltid i spelhögen. Dock kommer det bli svårare att hålla reda på dem ju längre omgången har spelats.