Hoppa till innehåll

Chans vs skicklighet i kortspel

Chans vs skicklighet i kortspel

Kortspel är ett av världens äldsta spel som har spelats i många olika former. Det är än idag ett populärt och omtyckt spel i hela världen. Det spelas av både professionella och nybörjare. 

Det populära spelet har använts i flera år som tidsfördriv, ett roligt socialt spel som samlar vänner och familj samt på professionell nivå av de som är villiga att satsa stora summor pengar.

Idag går det även att spela många av de traditionella kortspelen som exempelvis poker på nätet. Men hur fungerar kortspel egentligen och handlar det om skicklighet, tur eller en kombination av båda? I denna artikel kommer vi att besvara detta samt jämföra tur- och skicklighetsspel.

Skillnaden mellan tur och skicklighet 

När det gäller turspel så innebär det spel som du som spelare inte kan påverka så mycket. Alla casinospel bygger mer eller mindre på tur, men när man talar om turspel så syftar man oftast på spel som endast bygger på ren tur eller chans. Spel som hör hit är till exempel tärningsspel, Baccarat och spilleautomater.

Skicklighetsspelen åt andra sidan innebär att du har en möjlighet att påverka dina odds genom att använda dig av olika spelstrategier. På så sätt kan du som spelare öka dina vinstchanser. Det innebär dock inte att alla dessa spel inte innehåller turmoment. Det finns många spel som innehåller en kombination av både skicklighet och tur, som till exempel Blackjack och videopoker där korten slumpas.

Delade meningar när det gäller poker

Poker är ett kortspel som de flesta av oss känner igen. Det är ett populärt kortspel som länge har varit uppe för debatt. Forskare, spelare och andra inom spelvärlden har inte kunnat enas om den stora frågan ifall poker är ett skicklighetsspel eller ett chansspel. Vissa anser att det borde ses som ett skicklighetsspel, medan andra tycker att det är ett chansspel som påverkas främst av slumpen. 

Så här fungerar pokerspel

Spelet börjar med att korten först fördelas mellan spelarna. Hur korten fördelas kan skilja sig mellan olika spel. När korten är utdelade, behöver spelarna fatta beslut utifrån den kortkombination de har. Den spelare med bäst kortkombination vinner hela potten. Det innebär alltså att poker inkluderar turmoment, men även kräver en viss form av skicklighet från spelaren.

Detta krävs från spelaren

För att lyckas i poker behöver alltså spelaren behärska vissa färdigheter som kan påverka utgången utöver slumpen. Dessa inkluderar att vara strategisk, analytisk, ha känslomässig kontroll samt göra riskbedömningar.

Ett strategiskt sinne kan hjälpa spelaren att använda smarta strategier utifrån den information som finns. Genom att analysera situationen kan spelen även fatta genomtänkta beslut. Med känslomässig kontroll och riskhantering kan spelaren behålla lugnet under pressade situationer på så sätt använda sina resurser på ett smart sätt.

Chans vs skicklighet i kortspel

Pexels

En kombination av båda 

Idag går det att spela alla möjliga kortspel, allt från olika onlinespel till kända spel som till exempel kortspelet UNO. Även om det anses vara ett turspel, så är det ett kortspel som också har flera spelstrategier som du kan använda dig av.

Mycket har hänt sedan poker introducerades i New Orleans 1829. och en av de viktigaste förändringarna var övergången från 20 kort till en kortlek bestående av 52 kort. Kortlekar har funnits i många olika former och variationer. Med tiden har nya kommit till och äldre bibehållits under många år. Ett exempel på detta är Mekura Kurata, som är en av världens äldsta bevarade japanska kortlekar. 

Från det vi har undersökt i den här artikeln kan vi säga att spelen är en kombination av både skicklighet och tur, eftersom du som spelare har en möjlighet att använda dig av olika spelstrategier för att öka dina vinstchanser och påverka utgången. 

Vi hoppas att den här artikeln har kunnat ge dig lite klarhet om kortspelande samt hur du kan öva på din skicklighet för att bli en bättre pokerspelare. Med övning kan du träna upp dina färdigheter som du sedan kan använda i ett riktigt spel med riktiga motståndare.