Hoppa till innehåll

Regler för UNO Flip

Regler för UNO Flip

UNO är ett av världens mest spelade och omtyckta kortspel. Många av oss är uppväxta med att ha spelat UNO med vänner och familj och tack vare sin ständigt förändrande spelupplevelse så blir det aldrig omodernt eller särskilt tråkigt med Uno. Men för Uno-veteranen, eller för den som bara är intresserad av att testa på någonting nytt, kan den nya varianten UNO Flip vara perfekt för dig.

Med största sannolikhet så har du spelat Uno en hel del. Spelet är vida känt för sin förmåga att underhålla men även för att orsaka bråk kring spelbordet då någon har blivit tvingar till att ta upp fyra kort för den sjunde gången. Reglerna till klassiska Uno är väldigt simpla, men om du följer länken så kommer du att tas till en sida som förklarar hur spelet går till.  

I den här texten kommer vi att gå igenom en utav de nya varianterna på Uno, Uno flip. Det här är en ny variant av Uno som spelas med en helt ny kortlek och med nya häftiga funktioner och spelmoment.  

Vad är Uno Flip?

Uno flip är som vi tidigare har nämnt ett helt nytt sätt att spela Uno på. Spelet fungerar i mångt och mycket på samma sätt, men med en stor skillnad. I Uno Flip så har alla kort två sidor, en ljus och en mörk sida. Båda dessa sidor har sedan ett värde som skiljer sig från varandra. Man kan alltså ha en sjua på den ljusa sidan, medans värdet på den mörka sidan är att dra ett kort. Detta kan låta förvirrande till en början men spelet är väldigt enkelt att lära sig och att spela.

I den här texten kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att spela Uno Flip. För att sedan spela spelet är det enda som behövs ett stort bord, några familjemedlemmar eller vänner och en upplaga utav Uno Flip.

Korten i Uno Flip

Som du nu är bekant med så har korten i Uno Flip två sidor, en ljus och en mörk sida. I övrigt så skiljer sig korten i Uno Flip inte mot hur korten i traditionellt Uno ser ut. Om du har spelat Uno kommer du med andra ord att direkt känna igen dig i hur korten fungerar och interagerar med varandra. 

Att spela Uno Flip

Målet med Uno Flip är precis som i traditionell Uno att bli av med alla sina kort. Detta gör man genom att man placerar ett kort som matchar i färg eller siffra med kortet som ligger överst på spelplanen. De vanligaste korten som finns att tillgå är korten som är numrerade mellan 1-9, men sedan finns det också en hel del olika specialkort som påverkar spelet. Det finns inga extra specialkort förutom flipkortet i Uno Flip.

Flipkortet

Flipkortet kommer i fyra färger och får bara spelas på samma färg eller på ett annat flipkort. När ett flipkort spelas så vänder alla på sina kortlekar för att sedan byta till den ljusa eller mörka sidan, beroende på vilken sida som är i spel när flipkortet spelas ut på spelplanen.

Det är därför väldigt viktigt att man håller tungan rätt i mun samt att man håller god ordning på sina kort. Uno är ett fartfyllt spel men det är lätt hänt att saker blir tokiga när flipkortet spelas. Se därför till att spela med ett lite lägre tempo till en början för att se till att alla hänger med.

Rundans avslutning

Precis som i traditionell Uno så avslutas spelet efter att den spelare som har ett kort kvar ropar Uno, för att sedan göra sig av med sitt sista kort under den sista omgången. Om spelaren glömmer att ropa Uno och en annan medspelare sedan ropar Uno åt denne så måste spelaren som har ett kort kvar ta upp två straffkort.

När det sista kortet är lagt så är den rundan avslutad. Om det sista kortet som lades var ett kort som tvingar en medspelare att ta upp kort ska detta göras färdigt innan rundan är över.

Att räkna poängen

Att räkna poängen i Uno Flip är väldigt simpelt och följer ett enkelt schema. Se till att ni räknar poängen baserat på vilken sida, ljus eller mörk, som rundan avslutades i.

  • Nummerkort: Vad värdet på kortet indikerar
  • Dra ett kort: 10 poäng 
  • Dra fem kort: 20 poäng
  • Kort för att byta spelriktning: 20 poäng
  • Skippa: 20 poäng
  • Skippa alla spelare: 30 poäng
  • Flip: 20 poäng
  • Välj färg: 40 poäng
  • Välj färg och dra två kort: 50 poäng
  • Välj färg och dra en färg: 60 poäng

Att vinna i Uno Flip

Om spelaren som går ut genom att lägga alla sina kort kommer upp i 500 poäng så vinner den spelare automatiskt rundan. Detta är inte alltid fallet utan det kan också hända att man inte kommer i närheten av att komma upp i 500 poäng. Om så är fallet så noterar man hur många poäng den spelaren har för att sedan börja om med att dela ut nya kort.

Charmen med Uno Flip

I och med att spelet mer eller mindre hela tiden spelas med hjälp utav av två separata händer så finns det stora möjligheter till att göra häftiga och invecklade spelsekvenser. En spelare kanske har jättedåliga kort på ena sidan, för att sedan vända på leken och sedan dominera med sina andra kort. Vanligt Uno kan ibland bli väldigt tråkigt om man sitter med många kort på hand som man inte kan utnyttja. Genom att då istället använda sig utav ett kort som får leken att byta sida så har man en chans att ta sig in i matchen igen, vilket kan leda till väldigt roliga spelsekvenser.

Även om Uno Flip är väldigt likt klassiskt Uno så är det ändå en helt ny och fräsch spelupplevelse. Många av oss har spelat Uno sedan vi var små och kan känna att det hade varit roligt med någonting nytt och spännande, samtidigt som man verkligen tycker om allt som Uno erbjuder. Om så är fallet så är Uno Flip verkligen det perfekta spelet för dig. Uno Flip går att köpa på en hel del olika platser, både online och i butiker.