Hoppa till innehåll

Uno Angry Birds

bakgrundshuvud
Hvordan spille kasino-kortspill: en kort guide

Visste du om att det finns ett UNO Angry Birds? Det är alltså två av de populära spelen i en perfekt blandning. Det är spel som både barn och vuxna tycker väldigt mycket om. Därför är denna merge en hit på alla familjekvällar. Men hur gör man för att spela detta underhållande spel? Det ska vi titta närmare på här!

Dessa kort är med i leken

Om du har spelat vanlig UNO kommer du känna igen många av korten som är med i leken. Det finns som vanligt 19 stycken av alla färgkort, alltså gula, röda, blåa och gröna kort. Det finns även åtta kort där din motståndare måste dra två stycken nya kort. Sedan finns det åtta kort där du byter håll och åtta kort där nästa motståndare måste stå över. 

Så här långt är allt som vanligt. Det finns även 4 så kallade wild cards där man kan lägga vilken färg som helst samt fyra wild card där motståndaren också måste dra fyra nya kort. Sedan har det ytterligare tillkommit ett kort som går på Angry Birds-temat. Det kommer vi berätta lite mer om senare i texten.

Innan UNO Angry Birds startar

Målet med spelet är som vanligt att bli den första som blir av med alla sina kort i varje spelomgång. Vissa räknar även poäng för varje spelomgång. Då ska du bli den som först kommer till 500 poäng för att vinna.Om man spelar med sina barn brukar vissa dock skippa sista biten.

Alla spelare får börja med att dra ett kort och den som får det högsta kortet börjar blanda leken och dela ut korten. Varje spelare ska börja med sju kort på hand. Resten av korten ska läggas i en hög med motivet nedåt. Det är det som är “plockhögen”. Det översta kortet i plockhögen vänds uppåt och läggs på bordet för att påbörja en slänghög.

Text GAME TIME spelled out in wooden letter. Surrounded by dice, dominoes uno playing cards on black

Så spelar du UNO angry birds

Den person som sitter till vänster om den som delade ut korten börjar spela. När det är din tur att spela måste du matcha det kort som redan ligger i slänghögen. Du kan antingen lägga ett kort i samma valör eller i samma färg. Du kan även spela ett specialkort men det är bäst att inte lägga ut dessa i onödan. 

Om du inte har några kort som går att spela måste du dra ett kort från plockhögen. Om det kortet går att lägga i slänghögen kan du lägga ner det direkt. Annars är det nästa spelares tur att lägga ett nytt kort. 

Du behöver inte spela ett kort som du har på hand. Du kan istället välja att plocka upp ett kort ur plockhögen. Det kan till exempel hända om du vill spara dina specialkort till ett senare tillfälle i spelet.

Så fungerar specialkorten

Om du ska kunna vinna i UNO Angry Brids gäller det att du har koll på specialkorten. Det är ofta dem som ändrar en hel spelomgång. Genom att spela dessa vid rätt tillfälle kan du få ner dina motståndare i brygga och bli av med så många kort som möjligt. 

Dra 2 nya kort

När du lägger ett sådant kort måste motståndaren till vänster om dig dra två nya kort. De får även stå över ett kast. Som motståndare kan det alltså vara förödande att få ett sådant kort, speciellt i slutet av spelet. Du får bara spela ett draw kort på samma färg eller om det redan ligger ett likdant kort i slänghögen.

Byta håll kortet

Om du lägger ett sådant kort byter man håll på spelet. Om given går till vänster byter man alltså till höger och vice versa. Är det första kortet som vänds upp i högen får dealern lägga första kortet. Sedan går man åt höger istället för åt vänster. 

Stå över kortet

Detta kort betyder att motståndaren som kommer efter dig måste stå över sitt kast. Det kan vara väldigt användbart i slutet av spelet. Om det läggs upp som första kort så får spelaren jämte dealern stå över sin första omgång.

Flera specialkort

Byta färg

Lägger du detta kortet får du bestämma vilken färg spelet ska byta till. Det kan vara vilken som helst av de fyra färgerna som kan spelas. Du får spela byta färg kortet när du vill, även om du har samma färg på hand. Det är helt upp till dig själv. Om byta färg kortet kommer upp i början av spelet är det spelaren till vänster om dealern som bestämmer vilken färg som ska spelas. 

Byta färg + dra fyra nya kort

Detta kort fungerar likadant som det ovanstående plus att motståndaren jämte måste dra fyra nya kort i plockhögen. De får dessutom stå över ett kast. Det finns dock en hake för att lägga detta kortet. Du får inte ha något kort i samma färg som det som ligger på bordet. Om detta kort läggs upp i början av spelet ska man lägga tillbaka det i plockhögen och dra ett nytt kort. 

Utmana en spelare

Om du tror att en spelare har lagt ett byta kort + dra fyra nya trots att de har samma färg på hand kan du välja att ifrågasätta denna spelare. Då måste den spelaren visa upp sin hand för dig. Visar det sig att denne har fuskat ska denne dra fyra nya kort. Om det visar sig att spelaren är oskyldig ska du dra fyra nya kort plus två extra kort. 

King pig card

Det som framförallt skiljer Angry Birds versionen från vanliga UNO är detta kort. Det är ett väldigt eftertraktat kort att få. När du får det börjar du med att säga en färg. Sedan får du ge varje spelare ett kort i plockhögen tills denna färgen dyker upp. Det spelar ingen roll om motståndarna inte får samma antal kort. Detta kort fungerar dessutom som ett byta färg kort så du får även bestämma vilken färg som ska spelas nästa gång.

Så vinner du UNO angry birds

För att vinna måste du bli av med alla kort på hand först av alla. Innan du lägger ditt näst sista kort måste du skrika UNO så att alla hör. Om du glömmer det och någon annan upptäcker det måste du ta upp två kort ur plockhögen.

Vanliga frågor och svar om UNO Angry Birds

Det passar för alla som kan spela det vanliga UNO-spelet. Alltså från 6 år och uppåt. 

Du kan köpa det hos flera online butiker inklusive Amazon.

I Angry Birds finns ett extra specialkort som du kan använda mot dina motståndare. Alla korten har dessutom motiv från Angry Birds.