Hoppa till innehåll

Sjuan kortspel – hur du spelar kortspelet

Hvordan spille kasino-kortspill: en kort guide

Kortspel är en tidlös aktivitet som har fört samman familjemedlemmar och vänner i århundraden. Ett sådant spel som sticker ut i mängden är det lekfulla och taktiska kortspelet Sjuan. Med sina enkla regler och möjligheten till strategiskt tänkande är spelet en riktig pärla bland kortspelsentusiaster.

Om du vill läsa mer om kortspelet sjuan kan du besöka kortspel.eu/sjuan-kortspel.

Spelets gång – steg för steg

Sjuan är ett klassiskt kortspel som spelar i flera omgångar och handlar om att i slutet ha så lägst poäng. Nedan förklarar vi hur spelet spelas.

Korten delas ut

Precis som i de flesta kortspel börjar Sjuan med att dela ut korten. Blanda kortleken ordentligt och fördela sedan alla korten mellan spelets alla spelare. Korten tas sedan upp i handen och ska hållas hemliga från resten av spelarna. Sedan kan det vara en bra idé att ge spelarna lite tid till att sortera korten i handen så att det blir lättare att hålla koll på korten.

Spelets början

När det är dags att köra igång själva spelet måste ni först ta reda på vem som har kortet hjärter sju. Denna person börjar nämligen spelet med att lägga ut detta kort på bordet. Det är alltså härifrån som spelet har fått sitt namn.

Efter att första kortet har lagts är det dags för nästa spelare att lägga sitt kort. Du får bara lägga ett kort per tur såvida du inte lägger ett ess eller kung. Om så är fallet får du lägga två kort.

Regler för att lägga kort

Det finns vissa regler för vilka kort du får lägga när du spelar sjuan. När första kortet har lagts ligger det en sjua på bordet. Sedan gäller det att bygga vidare på detta kort med ett kort som antingen är ett nummer högre eller lägre. Det vill säga en sexa eller en åtta i samma färg. Korten läggs på varsin sida av sjuan och det handlar om att lägga korten i kronologisk ordning.

Om du har en annan sjua i handen kan du även lägga den. I så fall läggs kortet bredvid den andra sjuan så att alla sjuorna samlas på rad. Ni kan nu även lägga kort på denna sjua.

Skulle det vara så att en spelare inte kan lägga ett kort i högen finns det två alternativ. Första alternativet är att spelaren säger pass och då får ett kort från spelaren bredvid sig. Ett annat och något svårare alternativ är att spelaren säger pass och inte får lägga något mer kort förrän en annan spelare hamnar i samma situation.

Specialkort

Korten med ess och kung är så kallade specialkort. Anledningen till detta är att det är det lägsta och högsta kortet som kan läggas i en hög. Det finns alltså inget annat kort som kan läggas på dessa kort. Om ett av dessa kort läggs måste du lägga ytterligare ett kort i en annan hög.

Poängräkning

Spelet spelas i flera omgångar och den spelare som fått lägst poäng vinner. Poängen baseras på hur många kort som man har kvar i handen när omgången är slut.

Spelregler för sjuan

Som med de flesta kortspel har det genom åren utvecklats flera olika varianter av kortspelet sjuans spelregler. Ni kan exempelvis endast spela en omgång eller flera omgångar. Beroende på vilken variant ni väljer är också målet något olika. Därför är det viktigt att ni kommer överens om hur ni spelar, innan ni börjar spelet.

Det är även viktigt att ni kommer överens om övriga regler i spelet. En sådan regel är hur ni gör när en av spelarna inte kan lägga ett kort. Straffet för detta kan variera något beroende på hur svårt ni vill att spelet ska vara. Vanligast är det dock att man får ett straffkort från en annan spelare.

Vad är målet med sjuan?

Målet med kortspelet sjuan är att vara den spelare som först blir av med alla sina kort i handen. Det sista kortet som läggs får dock inte vara ett vändkort i form av ett ess eller en kung. Dessa kort kräver nämligen att du kan lägga ytterligare ett kort. Om du vill lägga ett sådant kort måste du alltså se till att du även har ett annat kort som kan spelas ut direkt.

Om ni spelar sjuan i flera omgångar handlar det inte bara om att lägga det sista kortet, men också att ha så få kort i handen som möjligt när det sista kortet läggs. Målet handlar då om att i slutändan ha så få poäng som möjligt och ju färre kort du har i handen, desto färre poäng får du.

Speltips och strategier

I kortspelet sjuan finns det några enkla men kritiska knep som kan leda dig till vinst. Genom att använda dessa taktiker kan du öka dina vinstchanser.

Ett tips är att hålla på kort som du vet att du inte kommer kunna bygga vidare på. Det vill säga att om du har hjärter fem men inga kort med lägre valör, så är det en bra idé att hålla på detta kort så länge som möjligt. På så sätt försvårar du för dina motspelare eftersom de behöver ditt kort för att kunna lägga sina egna. Du kan såklart inte bara hålla på korten hela tiden, men det ökar chansen för att dina motspelare behöver ta emot straffkort och du kan bli av med kort.

Straffkort bör också väljas med omsorg. Istället för att slumpmässigt välja straffkort att ge till din motståndare kan du använda detta som en möjlighet att skapa ännu mer besvär för dem. Välj kort som kräver att du lägger ett annat kort innan.

Poängräkning

Visst, det är roligt att spela kort för själva nöjet, men alla vet att det blir ännu roligare när det finns ett tävlingselement. I sjuan handlar det inte bara om att lägga handens sista kort men också om att samla poäng. Den spelare som lägger detta sista kort får 0 poäng. Resten av spelarna får lika många poäng som de har på sin hand. Om en av spelarna har 8 kort kvar får denna alltså 8 poäng.

Spelet spelas i flera omgångar och avslutas när en av spelarna kommit upp i 100 poäng. Som du säkert förstår handlar det då om att ha så få poäng som möjligt.

Vanliga frågor och svar

Hur vinner man sjuan kortspel?

För att vinna kortspelet sjuan behöver du vara den spelare som först blir av med korten du har på hand. Du kan dock inte gå ut med ett ess eller en kung eftersom dessa kort är så kallade vändkort.

Vad behövs för att kunna spela sjuan kortspel?

För att spela sjuan behöver du endast en helt vanlig kortlek med 52 kort. Kom ihåg att ta bort kortlekens jokrar innan ni börjar spela.

Hur många spelare måste man vara i sjuan kortspel?

För att spela sjuan behöver ni vara minst tre spelare. Om ni är fler än så fungerar det också bra.